USA

För resor till USA så är det möjligt för företag att betala ut traktamente. För varje beskattningsår ger Skatteverket ut allmänna råd om normalbelopp för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor. Normalbeloppet för 2021 avseende tjänsteresor till USA är 840 SEK. Normalbeloppet avser den summa som en arbetsgivare kan betala ut per dygn skattefritt under 2021 för resor i tjänsten till USA. Skatteverket kräver att den anställde övernattar minst en natt i USA och att platsen i USA är minst 50 kilometer från den vanliga arbetsplatsen och bostaden.

Det exakta beloppet som kan betalas ut skattefritt som traktamente för en dag i USA beror på ett antal faktorer som du ser i tabellen nedan. Tabellen visar hur du beräknar traktamente för USA för beskattningsåret 2021.

Vid tjänsteresa2021
Hel dag840 SEK
Halv dag420 SEK (50%)
Efter tre månader588 SEK (70%) per hel dag
Efter två år420 SEK (50%) per hel dag
Nattschablon420 SEK (50%)

Uppgifterna avseende traktamente för USA under 2021 uppdaterades senast 2021-08-15. För att säkerställa att uppgifterna är korrekta rekommenderas du kontakta Skatteverket.

Fakta om USA

USA, som är ett av länderna i Nordamerika, har landskoden US. Under ett besök i USA kan det vara värt att besöka huvudstaden Washington D.C.. Huvudstäder brukar ofta vara ett uppskattat resmål. Innan din resa till USA kan det vara bra att växla till dig den lokala valutan som heter Amerikansk dollar och har valutakoden USD.