Åland

För resor till Åland så är det möjligt för företag att betala ut traktamente. För varje beskattningsår ger Skatteverket ut allmänna råd om normalbelopp för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor. Normalbeloppet för 2024 avseende tjänsteresor till Åland är 948 SEK. Normalbeloppet avser den summa som en arbetsgivare kan betala ut per dygn skattefritt under 2024 för resor i tjänsten till Åland. Skatteverket kräver att den anställde övernattar minst en natt i Åland och att platsen i Åland är minst 50 kilometer från den vanliga arbetsplatsen och bostaden.

Det exakta beloppet som kan betalas ut skattefritt som traktamente för en dag i Åland beror på ett antal faktorer som du ser i tabellen nedan. Tabellen visar hur du beräknar traktamente för Åland för beskattningsåret 2024.

Vid tjänsteresa2024
Hel dag948 SEK
Halv dag474 SEK (50%)
Efter tre månader663 SEK (70%) per hel dag
Efter två år474 SEK (50%) per hel dag
Nattschablon474 SEK (50%)

Uppgifterna avseende traktamente för Åland under 2024 uppdaterades senast 2024-01-02. För att säkerställa att uppgifterna är korrekta rekommenderas du kontakta Skatteverket.

Fakta om Åland

Åland, som är ett av länderna i Europa, har landskoden AX. Under ett besök i Åland kan det vara värt att besöka huvudstaden Mariehamn. Huvudstäder brukar ofta vara ett uppskattat resmål. Innan din resa till Åland kan det vara bra att växla till dig den lokala valutan som heter Euro och har valutakoden EUR.