Japan

För resor till Japan så är det möjligt för företag att betala ut traktamente. För varje beskattningsår ger Skatteverket ut allmänna råd om normalbelopp för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor. Normalbeloppet för 2022 avseende tjänsteresor till Japan är 479 SEK. Normalbeloppet avser den summa som en arbetsgivare kan betala ut per dygn skattefritt under 2022 för resor i tjänsten till Japan. Skatteverket kräver att den anställde övernattar minst en natt i Japan och att platsen i Japan är minst 50 kilometer från den vanliga arbetsplatsen och bostaden.

Det exakta beloppet som kan betalas ut skattefritt som traktamente för en dag i Japan beror på ett antal faktorer som du ser i tabellen nedan. Tabellen visar hur du beräknar traktamente för Japan för beskattningsåret 2022.

Vid tjänsteresa2022
Hel dag479 SEK
Halv dag239 SEK (50%)
Efter tre månader335 SEK (70%) per hel dag
Efter två år239 SEK (50%) per hel dag
Nattschablon239 SEK (50%)

Uppgifterna avseende traktamente för Japan under 2022 uppdaterades senast 2021-12-09. För att säkerställa att uppgifterna är korrekta rekommenderas du kontakta Skatteverket.

Fakta om Japan

Japan, som är ett av länderna i Asien, har landskoden JP. Under ett besök i Japan kan det vara värt att besöka huvudstaden Tokyo. Huvudstäder brukar ofta vara ett uppskattat resmål. Innan din resa till Japan kan det vara bra att växla till dig den lokala valutan som heter Yen och har valutakoden JPY.