Sydafrika

För resor till Sydafrika så är det möjligt för företag att betala ut traktamente. För varje beskattningsår ger Skatteverket ut allmänna råd om normalbelopp för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor. Normalbeloppet för 2023 avseende tjänsteresor till Sydafrika är 289 SEK. Normalbeloppet avser den summa som en arbetsgivare kan betala ut per dygn skattefritt under 2023 för resor i tjänsten till Sydafrika. Skatteverket kräver att den anställde övernattar minst en natt i Sydafrika och att platsen i Sydafrika är minst 50 kilometer från den vanliga arbetsplatsen och bostaden.

Det exakta beloppet som kan betalas ut skattefritt som traktamente för en dag i Sydafrika beror på ett antal faktorer som du ser i tabellen nedan. Tabellen visar hur du beräknar traktamente för Sydafrika för beskattningsåret 2023.

Vid tjänsteresa2023
Hel dag289 SEK
Halv dag144 SEK (50%)
Efter tre månader202 SEK (70%) per hel dag
Efter två år144 SEK (50%) per hel dag
Nattschablon144 SEK (50%)

Uppgifterna avseende traktamente för Sydafrika under 2023 uppdaterades senast 2022-12-19. För att säkerställa att uppgifterna är korrekta rekommenderas du kontakta Skatteverket.

Fakta om Sydafrika

Sydafrika, som är ett av länderna i Afrika, har landskoden ZA. Under ett besök i Sydafrika kan det vara värt att besöka huvudstaden Kapstaden. Huvudstäder brukar ofta vara ett uppskattat resmål. Innan din resa till Sydafrika kan det vara bra att växla till dig den lokala valutan som heter Rand och har valutakoden ZAR.