Sydafrika

För resor till Sydafrika så är det möjligt för företag att betala ut traktamente. För varje beskattningsår ger Skatteverket ut allmänna råd om normalbelopp för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor. Normalbeloppet för 2022 avseende tjänsteresor till Sydafrika är 244 SEK. Normalbeloppet avser den summa som en arbetsgivare kan betala ut per dygn skattefritt under 2022 för resor i tjänsten till Sydafrika. Skatteverket kräver att den anställde övernattar minst en natt i Sydafrika och att platsen i Sydafrika är minst 50 kilometer från den vanliga arbetsplatsen och bostaden.

Det exakta beloppet som kan betalas ut skattefritt som traktamente för en dag i Sydafrika beror på ett antal faktorer som du ser i tabellen nedan. Tabellen visar hur du beräknar traktamente för Sydafrika för beskattningsåret 2022.

Vid tjänsteresa2022
Hel dag244 SEK
Halv dag122 SEK (50%)
Efter tre månader170 SEK (70%) per hel dag
Efter två år122 SEK (50%) per hel dag
Nattschablon122 SEK (50%)

Uppgifterna avseende traktamente för Sydafrika under 2022 uppdaterades senast 2021-12-09. För att säkerställa att uppgifterna är korrekta rekommenderas du kontakta Skatteverket.

Fakta om Sydafrika

Sydafrika, som är ett av länderna i Afrika, har landskoden ZA. Under ett besök i Sydafrika kan det vara värt att besöka huvudstaden Kapstaden. Huvudstäder brukar ofta vara ett uppskattat resmål. Innan din resa till Sydafrika kan det vara bra att växla till dig den lokala valutan som heter Rand och har valutakoden ZAR.