Somalia

För resor till Somalia så är det möjligt för företag att betala ut traktamente. För varje beskattningsår ger Skatteverket ut allmänna råd om normalbelopp för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor. Normalbeloppet för 2022 avseende tjänsteresor till Somalia är 373 SEK. Normalbeloppet avser den summa som en arbetsgivare kan betala ut per dygn skattefritt under 2022 för resor i tjänsten till Somalia. Skatteverket kräver att den anställde övernattar minst en natt i Somalia och att platsen i Somalia är minst 50 kilometer från den vanliga arbetsplatsen och bostaden.

Det exakta beloppet som kan betalas ut skattefritt som traktamente för en dag i Somalia beror på ett antal faktorer som du ser i tabellen nedan. Tabellen visar hur du beräknar traktamente för Somalia för beskattningsåret 2022.

Vid tjänsteresa2022
Hel dag373 SEK
Halv dag186 SEK (50%)
Efter tre månader261 SEK (70%) per hel dag
Efter två år186 SEK (50%) per hel dag
Nattschablon186 SEK (50%)

Uppgifterna avseende traktamente för Somalia under 2022 uppdaterades senast 2021-12-09. För att säkerställa att uppgifterna är korrekta rekommenderas du kontakta Skatteverket.

Fakta om Somalia

Somalia, som är ett av länderna i Afrika, har landskoden SO. Under ett besök i Somalia kan det vara värt att besöka huvudstaden Mogadishu. Huvudstäder brukar ofta vara ett uppskattat resmål. Innan din resa till Somalia kan det vara bra att växla till dig den lokala valutan som heter Somalisk shilling och har valutakoden SOS.