Etiopien

För resor till Etiopien så är det möjligt för företag att betala ut traktamente. För varje beskattningsår ger Skatteverket ut allmänna råd om normalbelopp för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor. Normalbeloppet för 2023 avseende tjänsteresor till Etiopien är 269 SEK. Normalbeloppet avser den summa som en arbetsgivare kan betala ut per dygn skattefritt under 2023 för resor i tjänsten till Etiopien. Skatteverket kräver att den anställde övernattar minst en natt i Etiopien och att platsen i Etiopien är minst 50 kilometer från den vanliga arbetsplatsen och bostaden.

Det exakta beloppet som kan betalas ut skattefritt som traktamente för en dag i Etiopien beror på ett antal faktorer som du ser i tabellen nedan. Tabellen visar hur du beräknar traktamente för Etiopien för beskattningsåret 2023.

Vid tjänsteresa2023
Hel dag269 SEK
Halv dag134 SEK (50%)
Efter tre månader188 SEK (70%) per hel dag
Efter två år134 SEK (50%) per hel dag
Nattschablon134 SEK (50%)

Uppgifterna avseende traktamente för Etiopien under 2023 uppdaterades senast 2022-12-19. För att säkerställa att uppgifterna är korrekta rekommenderas du kontakta Skatteverket.

Fakta om Etiopien

Etiopien, som är ett av länderna i Afrika, har landskoden ET. Under ett besök i Etiopien kan det vara värt att besöka huvudstaden Addis Abeba. Huvudstäder brukar ofta vara ett uppskattat resmål. Innan din resa till Etiopien kan det vara bra att växla till dig den lokala valutan som heter Birr och har valutakoden ETB.