Etiopien

För resor till Etiopien så är det möjligt för företag att betala ut traktamente. För varje beskattningsår ger Skatteverket ut allmänna råd om normalbelopp för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor. Normalbeloppet för 2024 avseende tjänsteresor till Etiopien är 310 SEK. Normalbeloppet avser den summa som en arbetsgivare kan betala ut per dygn skattefritt under 2024 för resor i tjänsten till Etiopien. Skatteverket kräver att den anställde övernattar minst en natt i Etiopien och att platsen i Etiopien är minst 50 kilometer från den vanliga arbetsplatsen och bostaden.

Det exakta beloppet som kan betalas ut skattefritt som traktamente för en dag i Etiopien beror på ett antal faktorer som du ser i tabellen nedan. Tabellen visar hur du beräknar traktamente för Etiopien för beskattningsåret 2024.

Vid tjänsteresa2024
Hel dag310 SEK
Halv dag155 SEK (50%)
Efter tre månader217 SEK (70%) per hel dag
Efter två år155 SEK (50%) per hel dag
Nattschablon155 SEK (50%)

Uppgifterna avseende traktamente för Etiopien under 2024 uppdaterades senast 2024-01-02. För att säkerställa att uppgifterna är korrekta rekommenderas du kontakta Skatteverket.

Fakta om Etiopien

Etiopien, som är ett av länderna i Afrika, har landskoden ET. Under ett besök i Etiopien kan det vara värt att besöka huvudstaden Addis Abeba. Huvudstäder brukar ofta vara ett uppskattat resmål. Innan din resa till Etiopien kan det vara bra att växla till dig den lokala valutan som heter Birr och har valutakoden ETB.