Kosovo

För resor till Kosovo så är det möjligt för företag att betala ut traktamente. För varje beskattningsår ger Skatteverket ut allmänna råd om normalbelopp för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor. Normalbeloppet för 2023 avseende tjänsteresor till Kosovo är 274 SEK. Normalbeloppet avser den summa som en arbetsgivare kan betala ut per dygn skattefritt under 2023 för resor i tjänsten till Kosovo. Skatteverket kräver att den anställde övernattar minst en natt i Kosovo och att platsen i Kosovo är minst 50 kilometer från den vanliga arbetsplatsen och bostaden.

Det exakta beloppet som kan betalas ut skattefritt som traktamente för en dag i Kosovo beror på ett antal faktorer som du ser i tabellen nedan. Tabellen visar hur du beräknar traktamente för Kosovo för beskattningsåret 2023.

Vid tjänsteresa2023
Hel dag274 SEK
Halv dag137 SEK (50%)
Efter tre månader191 SEK (70%) per hel dag
Efter två år137 SEK (50%) per hel dag
Nattschablon137 SEK (50%)

Uppgifterna avseende traktamente för Kosovo under 2023 uppdaterades senast 2022-12-19. För att säkerställa att uppgifterna är korrekta rekommenderas du kontakta Skatteverket.

Fakta om Kosovo

Kosovo, som är ett av länderna i Europa, har landskoden XK. Under ett besök i Kosovo kan det vara värt att besöka huvudstaden Pristina. Huvudstäder brukar ofta vara ett uppskattat resmål. Innan din resa till Kosovo kan det vara bra att växla till dig den lokala valutan som heter Euro och har valutakoden EUR.